Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Historie našeho oddílu
(něco z našeho středověku...)
    

      Původně se náš oddíl scházel v prostorách školy Na Dlouhém lánu 43 v Praze 6 (stejně jako asi 20 dalších oddílů z naší skupiny). Po roce 1989 oddíly zanikly, do dnešních dnů vydržela jen Dálava (později vzniklo Oko). Odliv zájmu o pionýrské oddíly se projevil i v přístupu školy - z původních tří kluboven zbyla jedna, pak přišlo stěhování do skladů za tělocvičnou, po jejich adaptaci definitivní vyhazov - momentálně jsou tam šatny pro návštěvníky školního hřiště. Oddíl získal ke svému scházení kryt CO v domě K Lánu 9, kde se scházel více jak šest let (je to poněkud kuriózní místo pro klubovnu, ale má to i své výhody a je to rarita, jaká má v celé Praze snad jen jednu konkurenci - ale ty starosti kolem toho taky nikomu nepřejeme). Na podzim 1999 nám Obecní úřad přidělil novou klubovnu, v Zikově ulici 706/9. Během března 2000 jsme si klubovnu vymalovali, vyštukovali, uklidili a přestěhovali. Od poloviny března 2000 se tedy scházíme v této nové klubovně.

      Oddíl Dálava vznikl v září roku 1981, jeho historie však sahá až do počátků jeho předchůdce, oddílu Zubři Šáreckého údolí. Ten založil roku 1963 vedoucí Zubr. V roce 1981 došlo ke sloučení oddílů Zubři a Poustevníci a vznikl tak nový oddíl, který přijal jméno Dálava, původně určené pouze pro tábor Zubrů v létě 1981. Hlavním vedoucím se stal Vojtěch, pomáhali mu Slimejš (ze Zubrů) a Milan (z Poustevníků). Po odchodu Vojtěcha se stal hlavním vedoucím Slimejš, který oddíl úspěšně vedl až do roku 1994. Poté převzal vedení Rampouch, vzápětí Krtek, pak Žid a zatím posledním hlavním vedoucím se stal opětovně Krtek.

 


Současná činnost
(... a co se od středověku změnilo)

      Od samých počátků byl náš oddíl součástí Pionýrské organizace. Jeho činnost však nebyla nikdy ideologicky zaměřena, a proto po listopadu 1989 nezanikl, ale stal se členem „samostatné společenské organizace dětí a jejich starších přátel“, jak je nyní definován Pionýr. Zní to učeně, ale o nic nejde - oddíly tu jsou pro děti a ne pro nějakou organizaci či ideologii. Naopak, organizace se snaží (více či méně) sloužit svým členům.

      V současné době máme v oddíle 13 dětí ve dvou družinách (Mravenci+Medvědi a Sloni), instruktora (Pepa), vedoucí (Krysa a Téra), táborového hospodáře (Kyd), vedoucího v "záloze" (Napínák) a hlavního vedoucího (Krtek). Každý týden se scházíme na pravidelných družinových schůzkách v naší klubovně, jednou za čtrnáct dní až tři týdny pořádáme jednodenní či vícedenní výpravu. V zimě jezdíme na hory, v létě pořádáme třítýdenní stanový tábor na louce pod zříceninou hradu Ronovec u Havlíčkova Brodu. 

      Nyní trošku o tom, co se ještě týká běžného života našeho oddílu. Nejdůležitější věcí pro všechny nováčky je naše Nováčkovská zkouška a pak samozřejmě měsíční bodování a také Všestrdál, jakési naše odborky, které plníme všichni (od dětí až po vedoucí) v podstatě po celou dobu našeho působení v oddíle. Za Všestrdál se dají získat body, stejně tak jako za kilometry, soutěže a životnost (jistá forma zkoušek smyslů), Nejlepší členové jsou pak každoročně odměněni Svarogem a Stopou, tedy vítěz bodování získá Svaroga a člen, který našlapal nejvíc kilometrů získá Stopu.

Pařeniště
Tak takhle trávíme noci na našich výpravách - patent od t.o. Kočovníci.
Kdo by se tahal se stanem ...

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář